Gezond Nieuws
Image default
Fitness

Hoe kun je het beste starten met hardlopen

Zit je er over na te denken om te beginnen met hardlopen? Wanneer je graag fitter wilt worden en meer conditie wilt opbouwen dan is hardlopen een goede basis om dit te doen. Ook kun je met hardlopen je mentale gezondheid verbeteren. Met deze tips kun je een goede start maken met hardlopen.

Wat heb je nodig om te starten met hardlopen?

Om te gaan hardlopen heb je goede hardloopschoenen, sportkleding en als je ook in het donker gaat lopen dan is hardloopverlichting ook aan te raden voor zowel je eigen veiligheid alsook de veiligheid van andere weggebruikers.

Samen of alleen lopen?

Als je begint met hardlopen kun je natuurlijk alleen gaan lopen. Wel moet je dan zelf steeds goed gemotiveerd zijn om te gaan lopen, moet je een hardloopschema gaan volgen, of op vaste dagen/tijdstippen gaan lopen. Om het allemaal nog wat leuker te maken kun je ook samen met een vriend of vriendin of een hardloopgroepje ergens gaan hardlopen

Locatie waar je gaat hardlopen

Je kunt natuurlijk dicht bij huis gaan hardlopen. Mijn eigen ervaring is dat dit ook erg leuk is maar na verloop van tijd vond ik het zelf ook erg leuk om eens elders te gaan hardlopen, andere looproutes te gaan doen en eens naar het bos, het strand of op vakantie te gaan lopen. Ben je niet zo handig met routes dan kun je ook een sporthorloge met GPS gaan dragen waarin je routes kunt toevoegen.

Doelen en trainingsschema

Om goed gemotiveerd te blijven is het halen van een doel goed. Als je een trainingsschema volgt dan kana het trainingsschema als doel hebben om bijvoorbeeld na een bepaalde tijd 10km te kunnen lopen binnen 50 minuten. Er zijn op internet diverse hardloopschemas te vinden op verschillende niveaus, van beginners tot gevorderden. Om je doel te versterken bijvoorbeeld meedoen aan een hardloopwedstrijd voor recreanten. Denk hierbij aan een 4 mijl, 5 of 10 km of een bosloop. Ook leuk is om daar weer met een groepje naar toe te gaan en er eventueel ook samen voor te trainen.