Gezond Nieuws
Image default
Onderwijs

De contactlens

Een contactlens is een handig klein lensje wat je op het oog kan plaatsen. De contactlens zal drijven op de traanfilm van het oog en het licht zo breken dat er een brandpunt op het netvlies van de contactlens drager zal ontstaan, waardoor de gebruiker weer duidelijk beeld heeft.

 

De contactlens is er in harde vorm verkrijgbaar (hier vallen ook de nachtlenzen onder) en in een zachte vorm. De zachte contactlens wordt tegenwoordig vaak van een silicone hydrogel gemaakt, omdat dit materiaal veel zuurstof naar het oog doorlaat.

 

Hoe kom je aan contactlenzen?

 

Wil jij nu ook graag contactlenzen dragen, omdat je bijvoorbeeld geen bril wil dragen. Dan zal je eerst eens je ogen moeten laten meten door een opticien of contactlensspecialist. De opticien of contactlensspecialist zal uiteindelijk bepalen wel type contactlens het beste voor je geschikt is. Want er zijn momenteel zoveel soorten te koop en dat is maar goed ook want niet bij iedereen werkt een contactlens van een bepaalt type even goed. De ene persoon heeft bijvoorbeeld veel drogere ogen dan een ander en daar moet de contactlensspecialist dan ook op inspelen.

 

Contactlenzen kan je in een optiek winkel kopen, maar je kan ook online contactlenzen bestellen in een webshop. Via beide kanalen kan je dezelfde merken en type contactlenzen kopen, echter bestel je de contactlenzen online dan ben je in de meeste gevallen het goedkoopst uit. Online kunnen contactlenzen tot wel 50 procent goedkoper zijn dan in een optiek winkel en dat is ook niet zo gek want de kosten van een dure winkel en duur personeel zitten niet in de prijs van de online contactlenzen verwerkt.

 

Lenzenvloeistof

 

Met alleen contactlenzen ben je er nog niet, want je zal ze ook moeten onderhouden en dit doe je met lenzenvloeistof. lenzenvloeistof koop je vaak meteen als je contactlenzen koopt of bestel je meteen mee als je de contactlenzen online wil kopen.

 

Verschillende soorten lenzenvloeistof

 

lenzenvloeistoffen kan men in verschillende soorten kopen. Je hebt namelijk aparte bewaarvloeistoffen en aparte reinigers, alles in één lenzenvloeistof en lenzenvloeistof zonder conserveermiddel de zogenoemde waterstofperoxide lensvloeistof. Ook zit er verschil in lenzenvloeistof voor zachte contactlenzen en lenzenvloeistof voor harde lenzen en nachtlenzen.